Bílá vína - Vino VESTIN

Hledat
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

O víně

Veltlínské červené rané
Jde původem o italskou odrůdu vína. Hrozny mají červenou barvu a používají
se k výrobě bílého vína. Víno má zlatožlutou barvu a neutrální vinnou vůni. 
Jedná se o víno, které je velmi jemné, delikátní, vyvážené. 
Typicky mívá nízký obsah kyselin a nejde o výrazné víno.
Vychutnat jej můžete nejlépe s nepříliš výraznou rybou nebo dary moře, 
jemnými smetanovými sýry nebo jen samo o sobě. 

Ryzlink vlašský
Víno nazlátlé až zlaté barvy, s příjemnou, neutrální květinovou vůní. 
Jde o víno svěží, harmonické a plné, typický je vyšší obsah kyselin.
Pozdní sběry i při vyšší cukernatosti nepostrádají kyseliny a nejsou fádní.
Doporučuje se k studeným mísám, předkrmům nebo i k pečenému vepřovému. 

Neuburské
Původem rakouská odrůda, víno má zlatozelenou až zelenou barvu a neutrální 
jemnou vůni. Po dosažení lahvové zralosti dosahuje lehké malinové vůně.
Jde o víno velmi harmonické s nižším obsahem kyselin.
Je vhodné ke všem těžším, ale chuťově neutrálním jídlům. 

Veltlínské zelené
Jedná se o hlavní rakouskou odrůdu, která se s velkým úspěchem pěstuje na českých hranicích 
s Rakouskem. Hrozny jsou zelené střední velikosti. Nejlepších výsledků dosahujeme,
když ponecháme na každém keři jen několik hroznů vína. 
Víno má charakteristickou zelenou až zlatavou barvu. Podle půdy, kde je víno pěstováno, 
může vůně připomínat med, vůni lipového květu nebo hořké mandle. 
Víno je plné, jemné a relativně neutrální.
Toto víno doporučuji vychutnat s vepřovou nebo studenými mísami. 


Ryzlink rýnský

Odrůda s vysokou mezinárodní prestiží. Hrozny jsou malé, zelenožluté barvy, 
s výrazným aroma. Nejlepší ryzlinky pocházejí z pozdních sběrů. Je označováno 
jako víno králů. Víno je zlatavé až světle zelené barvy, s ovocnou vůní lipového květu. 
Je delikátní, pikantní - peprně kořeněné, s dominující, ale příjemnou kyselinkou, 
zanechává dlouhý pavý chvost.
Doporučuje se k bílým masům, rybám či telecímu masu. 

Rulandské bílé
Jedna z nejstarších odrůd pěstovaných v Čechách a na Moravě. Existují doklady, 
že toto víno bylo v našich zemích pěstováno již před 700 lety. Na podzim dosahují 
hrozny vysoké koncentrace cukru. Pozdržení sklizně nebo výběr zralých hroznů 
vede k vynikajícím vínům. Víno má žlutou až zlatou barvu. Vůně je neutrální, 
u mladých vín může připomínat mandle, u vyzrálejších vín pak vystupuje chlebová 
vůně. Víno má typickou "bortritickou" chuť. Je plné, kulaté, dobře vyvážené. 
Harmonie chutí má za následek jeho velkou popularitu. 
Rulandské typicky potřebuje alespoň dva roky zrání k dosažení vrcholu.
Zráním vína stoupá jeho jakost.
Víno je vhodné k hovězímu i vepřovému masu, divočině, bažantu, k uzeným 
a plísňovým sýrům a výrazným paštikám. 

Sylvánské zelené
Víno pojmenované po římském bohu Sylvánovi. Víno je sytě zelené, s jemnou vůní. 
Jedná se o plné a relativně neutrální víno.
Zrání v lahvi mu dá zajímavou plnost.
Je doporučováno k drůbeži nebo třeba k husím játrům. 

Rulandské šedé
Víno zlatožluté barvy, s jemnou ale výraznou neutrální vůní, vyšším obsahem 
alkoholu a vynikající kvalitou. 
Najdeme zde plnou, neutrální a výraznou chuť s pavím chvostem a výrazným 
odrůdovým buketem. Pozdní sběry mají vysokou úroveň zbytkového cukru 
a dosahují tak úrovně polosladkých vín.
Vhodné ke studeným předkrmům, zákuskům, k hutnější úpravě drůbeže a polévkám. 

Sauvignon
Odrůda Sauvignon pochází z francouzské oblasti Bordeaux. Víno vyžaduje výtečné
teplé podmínky a relativně chudou půdu, která tak omezí růst hroznů. 
Hrozny jsou malé a silně aromatické. Vůně mladého vína připomíná vůni kopřiv 
a černého bezu. Po dosažení lahvové zralosti přejde vůně do nádherného aroma
zralých broskví. Víno je pikantní, kořenitě plné a chuť může být silně ovlivněna vůní.
Víno doporučeno k drůbeži, rybám a darům moře. 

Müller Thurgau
Toto víno je oblíbeno pro své brzké dozrávání, vysoké výnosy, nižší obsah kyselin
a příjemnou aromatickou vůni. Odrůda byla vypěstována švýcarským botanikem 
Müllerem ve švýcarském kantonu Thurgau jako kříženec Ryzlinku rýnského a Muškátu. 
Víno má světle zlatou až zelenkavou barvu. Vůně v sobě nezapře jemný muškátový nádech 
a někdy připomíná vůni broskví a kopřiv. Jde o víno lehké, vyvážené, často polosuché.
Doporučuje se k drůbeži, rybě, bílým měkkým sýrům a předkrmům. 

Pálava
Kříženec Tramínu a Müllera Thurgau. Víno s bohatým, intenzivním aroma. 
Je to víno plné a vyvážené.
Vhodné například k pečené kachně nebo bažantovi. 

Moravský muškát
Toto víno je také označováno jako MOPR. Jedná se o křížence Muškátu 
a Prachttraube, což je stará německá odrůda. Prachttraube dává vínu tělo zatímco 
Muškát přidává výraznou vůni a eleganci. Víno dosahuje nejlepších výsledků 
v chladnějších oblastech, kde neztrácí svou příjemnou kyselinku. 
Je to víno světle žluté barvy, velmi aromatické, dobře vyvážené s jemnou kyselinkou.
Toto víno lehčího typu je doporučeno ke sladkým moučníkům a k jemným paštikám. 

Tramín červený
Zlatožluté víno se silnou, kořeněnou a aromatickou vůní někdy připomínající růži
a charakteristickou chutí. V něčem připomíná těžká jižní vína.
Je vhodné k teplým předkrmům a moučníkům či sýrům s modrou plísní. 

Irsay Oliver
Maďarská odrůda muškátového vína. 
Výrazná muškátová vůně a jemná chuť podobná muškátům. 
Zráním v lahvi se mění na kořenitou

Muškát Ottonel
Původně francouzská odrůda muškátu, která se v našich podmínkách obtížně pěstuje.
Intenzivně voňavé, jemné, středně lehké vino.

Aurelius
Kříženec Rýnského ryzlinku a Neuburku. Má plnou výraznou chuť s pikantní 
kyselinkou a jemnou vůní.

Pálava
Kříženec Muleru Turgau a Tramínu, má více kyselin než Tramín. 
Víno je harmonické, plné s vůní vanilky. Zráním se zvýrazňuje buket.

Chardonnay
Víno světležluté barvy,neutrální, ale výrazná vůně. Vyšší obsah příjemných
a pikantních kyselin. Víno je plné, kořenité, vhodné do archivu. 
Vhodné k hovězímu i vepřovému masu, divočině, bažantu, k uzeným 
a plísňovým sýrům a výrazným paštikám.

 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky